Saturday, 23 July 2011

RAMBUT ohh RAMBUT

Assalamualaikum 

hey guys ! ain sudaa mula active nk berbelog nih *sgt.. aku tak tau nk post ape?
so,aku nk share nan korang camne nk jage rambut kayy,kire cam tips lah gak..
pehal kau rajin sgt nih ain??!
bkn ape wehh,tah lah kawan aku kate rmbut aku nih lawo,ktenye lahh,die kate sedapp je bile genggam rambut aku nih,lembut ktenye,die suh lah kongsi tips,nih la aku nk habak mai nih haaa

STEP PERTAMA !

jgn kerap tukatuka shampoo tau, bahaya utk rmbut,klau dah gne sunsilk tuh sunsilk je lah,takyah menggatal nk gne pantene plak,then jgn kerap sgt shampoo kepala,jgn lah plak smpai tak shampoo langsung takpasal2 takde yg nk kawan nnti,kalau boleh shampoo lah rambut 3hari sekali or 2hari sekali dah memadai..
bkn ape yang oii,rambut kite nih takleh trima bnyak sgt bahan kimia,kang rosak..

STEP KEDUA !

part nih i suke.. ketika MANDI , haa,asal mandi je aku suke mklumlahh budak ske mandi kan,
okayy mse mandi,korang tepek kan shampoo ke telapak tgn,tengoklah ukuran kalau rmbut tuh tebal,letak lah bnyak sikit,then mse nk basuh rambut dgn shampoo tuh,jgn lah korang pegi tenyeh2 rambut korang tu kasar2,sian rambut tuu,korang lulur kan shampoo ke bwh di mana arah rambut korang berada..biar ubat shampoo tu sebati ke dalam rambut korang,*jgn lupe nyanyi tauu,xde kne mngena

STEP KETIGA !

lepas mandi mesti nak keringkan rambut kan?? jadi peringatan nye di sini........
JANGAN SESEKALI GUNA PENGERING RAMBUT
bkn ape? pengering rambut nih cpat harm kite punye rambut lahh,dah lah die gne haba,nnti rambut kite tak berapa nk lembut,kering je memanjang,se elok elok nye lahh,sediakan tuala kecil yg boleh balut rambut kite tu after balut ,n cam dah rse lembab2 sikit tu,lpaskan lah dan duduk di hadapan kipas ,*gne speed 3 kayy

STEP KEEMPAT !

after dah rasa kering2 sikit tuh,korang amik lah sikat, TAPI, jgn gne sikat yg rapatrapat kalau rse rambut tuh jnes yg cpat gugur,better gne sikat yg bulat,alahh sikat yg ade tangkai cam aiskrim tu,yg boleh roll rambut tuh,sikat tu elok sikit,ia sesuai dgn semua jnes rambut*bak kate dalam majalah lah
then bile korang nk ikat rambut plak,jgn lah ikat kuat2..kalau boleh,longgarkan sikit,kerana ia boleh merosakkan struktur rambut kite,camne nak lurus nnti kalau dah bengkang bengkok kann 

STEP TERAKHIR !

dup dap dup dap,debaran menanti,yg terakhir nih sgt penting *konon jehh..
aku perasan lah kan,ramai gurls2 luar sne suke sgt ikat rambut mase nk tdow,jgn wakk!
mengikut buku saintis ustaz daniel kann, kutu cepat hinggap kalau kite duk mengikat rambut waktu tdow,selain itu ,ia boleh mngeraskan rambut,jadi spe2 yg ade kucing tu.. HATI HATI..
huahuahua..takut tak ! ngeng !

tips utk rambut bermasalah..
RAMBUT NIPIS : nk lebat kan amik daun lidah buaya n campur kan nan santan n lulur at rambut utk beberapa minit.. pastu basuh..
RAMBUT GUGUR : amik inai,tumbuk lumat2, then tenyeh at rambut selama beberapa jam,selain menguatkan rambut,nnti rambut jd auburn..woot woot !
KELEMUMUR : euuww,aku benci nih,sebelum mandi,amik limau nipis ,n sapu2 at kulit kepala kayyy
KULIT KEPALA KERING : kerapkan basuh gne air *tanpa gne shampoo 

yeahh..ciri2 rambut guaaa tuh,tp aku tak pakai lahh rebonding tu kann,buat rosak rambut jeh,
rambut saya lurus semulajadi,cehwah.....

p/s : can't show my hair ,HARAM u know,aurat2... lenkali terjmpe rse2 nk tengok rambut guaa,boleh jeh,asalkan anda WANITA ..sekian~

No comments:

Post a Comment